PA5W – Arno

Ik woon in Emmeloord, locator JO22UR.

De gebruikte call´s welke vanaf mijn slagen voor de vergunning in gebruik zijn geweest gedurende onderstaande periodes:

PD0EBD van 15 december 1977 t/m 15 februari 1979

PE1DAM van 16 februari 1979 t/m 18 november 2004

PA5W sinds 19 november 2004

Vanaf het moment dat ik bij het radio zendamateurisme betrokken raakte heb ik mij vooral bezig gehouden met het maken van verbindingen met anderen. Tijdens de periode dat ik gebruik maakte van PD0EBD heb ik 250 verbindingen gemaakt. Daarvan maakte ik er 1 met België, 1 met Denemarken en 10 met Engeland. Die verbindingen maakte je toen nog in FM omdat we in die tijd alleen de beschikking hadden over 6 kanalen in het FM gedeelte t.o.v. de volledige 2 meter en 70 centimeter met diverse modulatie soorten die men tegenwoordig heeft met dezelfde vergunning.

Toen Wim, Dieuw en ik eind 1978 slaagden voor de C vergunning wisten we dat er een wereld voor ons open zou gaan. Mede omdat we inmiddels een antennemast van 30 meter in de tuin hadden staan waarin een 15 elements Hy-Gain beam voor 2 meter zat. We woonden toen namelijk in de gemeente Genemuiden maar wel 1000 meter van de bebouwde kom. Vooral Wim en ik begonnen ons uit te leven in het SSB gedeelte. Er ontstond een gezonde strijd tussen ons wie het verste weg kwam. Zo kwam het ook dat je enthousiast werd over het werken van een nieuw land vooral als dan ook de QSL-kaart daarvan binnen kwam. In 1979 was ik al in het bezit van een computer en wel een Tandy TRS-80. Dagen en nachten was ik er mee bezig en kreeg op een bepaald moment een modem in handen waarmee ik CW kon bedrijven en heb op die manier een aantal verbindingen gemaakt op 2 meter.

In 1981 schafte ik een Yaesu FT-780 aan voor 70 centimeter. De 48 elements J-beam zat eerst binnenshuis aan een kamerstoel vastgebonden. Zo werden de eerste verbindingen gemaakt zelfs met Duitsland en Engeland. Uiteindelijk kwam de antenne op ongeveer 20 meter in de mast te zitten. In 1981 maakte ik ook mijn eerste sporadische-E verbinding en wel met Portugal. Het verbinding maken met verschillende locatorvakken begon ook een behoorlijke sport voor me te worden. Omdat de computer een handig hulpmiddel is bij onze radiohobby schafte ik in 1982 een andere computer aan en het werd een Apple. Bij deze Apple bouwde ik een RTTY-converter. Ook kreeg ik van een bevriende amateur een mooi contestprogramma wat keurig de afstanden berekende als je de juiste locator in gaf. Hierdoor raakte ik in 1985 betrokken bij contesten en ben daar aan mee gaan doen. Eerst vanuit huis tot ik een aantal enthousiaste mede amateurs trof zodat we uiteindelijk een aantal jaren hebben meegedaan als groep onder de call van PI4AZL.

Op den duur bestond bij mij de behoefte om awards te behalen. Waardoor ik uiteindelijk in aanraking kwam met de DIG en zodoende een DIG-nummer heb behaald in 1988 namelijk DIG 4157. Door dit awardverzamelen kwam je automatisch met verschillende amateurs in aanraking en werd mijn belangstelling voor Packet opgewekt. Wim en ik schaften in 1989 een Baycom modem aan en zijn aan de slag gegaan. Vele leuke verbindingen gemaakt. In datzelfde jaar hebben wij speciale toestemming aangevraagd om gebruik te mogen maken van 6 meter. Op 17 augustus 1989 mijn eerste 6 meter verbindingen gemaakt. 3 maal Nederland, 1 maal Finland en 1 maal Zweden. Gedurende de periode 1 oktober 1989 t/m 30 november 1989 mochten wij het cijfer 60 toevoegen aan de prefix. Voor mij werd het dus PE61DAM. Met die call heb ik 424 verbindingen gemaakt. In 1991 kwam de hobby op een laag pitje te staan omdat ik in dat jaar mijn ouderlijk huis heb verlaten en in Emmeloord ben gaan wonen. Dat zelfde jaar ben ik getrouwd met Ans. Op een gegeven moment was er in dat jaar iets te doen op 2 meter waar ik graag aan mee wilde doen en we zijn daarvoor naar mijn ouders in Genemuiden gegaan. Zij raakte enthousiast door wat ze hoorde en zei op de terugweg dat ze de hobby ook wel wilde bedrijven. Zo kwam het dat ik bij ons huis in Emmeloord uiteindelijk een mast kreeg. Gedurende de eerste jaren hoefde ik de zender nog niet te delen want Ans was actief als luisteramateur PA9590. In 1999 was het plotseling gebeurd met het alleen recht om de 2 meter zender te gebruiken. Niet dat ik het erg vind want het heeft veel meer voordelen dan nadelen. Anderen moeten altijd langer sparen voor investeringen in de hobby. Ik hoef Ans alleen maar enthousiast te maken voor een nieuwe investering en dan duurt het meestal niet lang voordat het in huis komt. In 2002 hebben we de mast weggehaald omdat we bij huis de boel gingen verbouwen en de mast ook niet meer betrouwbaar genoeg was. Na de verbouwing hebben we een nieuwe mast in de tuin gezet en waren in juli 2003 op tijd klaar met de antennes in de mast te maken. Er waren verschrikkelijk mooie Sporadiche-E openingen. We maakten verbindingen met de Balearen, Ukraine, Europees Rusland en Roemenie. Zo waren er ook mooie Tropo openingen waardoor we verbindingen hebben gemaakt met Noorwegen, Zweden, Engeland, Schotland, Noord-Ierland, Ierland en Wales om maar een paar landen te noemen. Sinds 1 september 2003 mag ik ook gebruik maken van de HF banden. Hier ben ik nog niet veel actief geweest omdat mijn antennes op dit moment nog niet voor elkaar zijn. Daarnaast hadden ze op HF veel problemen met het nemen van de call PE1DAM. Dit heeft mij dan uiteindelijk ook doen besluiten om na ruim 25 jaar trouwe dienst mijn call PE1DAM om te zetten in PA5W.

Doordat je veel amateurs spreekt via de zender wil je ze ook wel eens ontmoeten en daar zijn verenigingsactiviteiten de perfecte gelegenheid voor. Door de betrokkenheid bij verenigingen en het radio zendamateurisme ben ik uiteindelijk diverse functies voor verschillende verenigingen gaan verrichten. Het begon in 1988 als contestmanager van DIG-PA en redactiemedewerker DIG-PA. Later werd ik bestuurslid DIG-PA gevolgd door vice-voorzitter DIG-PA en uiteindelijk voorzitter DIG-PA. Welke functie ik uiteindelijk in 2004 heb overgedragen aan een ander. In 2001 ben ik ook nog penningmeester van de VRZA afdeling Flevoland geworden. Zo zie je maar dat het radio zendamateurisme diverse facetten heeft.

Mijn interesse gaat momenteel uit naar HF, contesten op VHF, contesten op HF, per computer loggen, DX-clusters bekijken, APRS en de digitale modes beginnen ook in mijn gezichtsveld te komen.

Hopelijk maken we een keer een verbinding op welke frequentie dan ook en in welke mode zien we dan wel. QSL-kaarten gaan bij mij via het QSL bureau. Ik heb geen interesse in e-QSL. Tot op heden zijn ze nog niet geaccepteerd als geldige QSL’s voor awards en dus niet erkend door de DIG.

De volgende apparatuur is hier beschikbaar:

Antennes:

2 m Wimo Yagi WY-208 horizontaal en ook 1 maal verticaal
70 cm 21 elements Tonna
6 m 3 elements HB9CV
HF Langdraad W3DZZ
HF Fritzel FB-23

Transceivers:

2 m Icom IC-910 hiervoor een Kenwood TR-751E
70 cm Icom IC-706MKIIG hiervoor een Yaesu FT-780
6 m Icom IC-706MKIIG hiervoor een Yaesu FT-690R
HF Kenwood TS-870 hiervoor een Kenwood TS-450SAT
HF MFJ-962D Antenne Tuner

Momenteel geldig voor de volgende awards:

Family award (DIG) met PA3BYF, PA3CEB (SK 2015), PA3CIS, PD5W (ex PD5ANS) en PE1DAO (SK 2000)
DIG 4157 met UKW plakette
Robbenaward nr. 287
Aligator nr. 1716
White Tail Deer nr. 180 dx